Android vs. iOS – Melyik a jobb?

Valószínűleg mindenkiben, akinek valaha volt okostelefonja, felmerült a kérdés, hogy melyik operációs rendszer a jobb, az Android, vagy inkább az Apple-féle iOS? Nem célunk ítéletet mondani egyik operációs felett sem, hiszen mindkettő nagymértékben különbözik a másiktól, és mindkettőnek megvan a maga előnyei és hátrányai. A legfontosabb szempontok alapján összegyűjtöttük ezeket.

Felhasználói felület

Mindkét operációs rendszer kezelőfelülete testreszabható, valamint kellően gyors és jól működő. Az értesítéseket könnyű kezelni, egyszerűen elérhetőek a legfontosabb beállítások. A legnagyobb különbség azonban az, hogy az Androidos készülékek rendkívül sokfélék, ezeken belül pedig az egyes verziók is nagymértékben eltérhetnek. Az egyes gyártók ugyanis saját maguk átalakíthatják az operációs rendszert, így sajnos nem beszélhetünk univerzális Android élményről, hiszen annak rendkívül sok változata lehet.  Az androidos telefonok is nagyon eltérőek egymástól, és nagyban meghatározza a rendszer működését, hogy milyen készülékről van szó.

Egy olcsóbb, gyengébb teljesítményű telefonon sok lassulással, vagy akár lefagyással számolhatunk. Ráadásul további hátránya az Androidos készülékeknek, hogy sok telefon esetében az Android verzió is rendkívül elavult lehet, ugyanis az olcsóbb telefonokra épp már sokszor nem jelennek meg frissítések. Így biztonsági szempontból is kockázatot jelenthetnek. Egy androidos csúcskészülék, vagy középkategóriás telefon esetében tehát az androidos élmény lényegesen jobb, mint egy olcsó készülék esetében. Érdekesség, hogy a korábban elsősorban Windows operációs rendszert használó Nokia legújabb készülékein az ún. Android One rendszert használja, mely teljesen “tiszta”, azaz mindenféle gyártói módosítástól és felesleges alkalmazástól mentes, emiatt pedig akár jobb teljesítményre is képes lehet.

Alkalmazások

A második legfontosabb szempont az elérhető alkalmazások mennyisége és minősége. Az iOS alkalmazások egy zárt forráskódú platformon üzemelnek, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők nem tudják annyira szabadon testreszabni az alkalmazásuk működését különböző funkciókkal. Habár ez korlátozza az alkalmazások fejlesztését, ugyanakkor előnye, hogy magasabb minőségű alkalmazásokat eredményez. Éppen ezért sok alkalmazás először iOS-re jelenik meg, és csak utána Androidra. Az androidos alkalmazások előnye, hogy szinte végtelen módon képesek kihasználni az operációs rendszer funkcióit, ezáltal kiválóan testreszabhatók. Ennek azonban az a hátránya, hogy ezek az alkalmazások hajlamosabbak összeomlani, váratlanul leállni.

Ár-érték arány

Az Apple operációs rendszere csak az iPhone-okon (és iPadeken)  érhető el, melyeknek köztudottan rendkívül magas az áruk, cserébe az Apple azt ígéri, hogy valóban prémium élményben lehet részük a felhasználóknak. Azt sem lehet azonban kijelenteni, hogy az Android csak gyenge minőségű, olcsó telefonokra készült volna. Amellett, hogy olcsóbb telefonokon és csúcskészülékeken egyaránt elérhető, nagy előnye, hogy  rendkívül könnyen testreszabható, és könnyen kezelhető. Ez azt eredményezte, hogy az Android óriási piaci részesedést szerzett az Apple rovására, és az újabb verzióiban megjelenő egyre hasznosabb funkciókkal további tömegeket tud megnyerni magának.