Hogyan készítsünk kiváló képeket okostelefonnal?

Az okostelefon-kamerák óriásit fejlődtek az elmúlt években, és ma már egy középkategóriás telefon is rendelkezhet kiváló kamerával. Az alábbi tippekkel te is kihozhatod a maximumot telefonod kamerájából és szinte tökéletes képeket készíthetsz!

Állítsuk be a legjobb felbontást és képminőséget

Mielőtt elkezdenénk fotózni, mindenképp vessünk egy pillantást a kamerabeállításokra. Ezek a beállítások nincsenek maximumon alapvetően, gyakran alacsonyabb értékek vannak beállítva, mint amennyire a telefon képes lenne. Érdemes beállítani a képméret-arányt, hogy minél nagyobb képet kapjunk fotózásnál. Ez az egyes telefonoknál eltérő lehet, éppen ezért nem árt kikísérletezni, hogy melyik a legjobb számunkra. A képminőséget is beállíthatjuk, értelemszerűen minél jobb minőségű képeket készítünk, a fájlméret annál nagyobb lesz, így a tárhelyünk elég gyorsan megtelhet. Használjunk felhőtárhelyet, vagy microSD kártyát!

Találjuk meg a legjobb exponálási beállításokat

A fényképezéshez a legfontosabb beállítási opciók az exponálási időhöz, a rekeszértékhez, és az ISO értékekhez kapcsolódnak. Ezek együtt határozzák meg a képek fényerejét, mennyire élesen fókuszál a kamera, és mennyire mosódik el egy mozgó elem a képen. Mivel a rekeszértéket a legtöbb okostelefonnál nem lehet egyénileg állítani, ezért a megfelelő ISO és exponálási értéket kell megtalálni. A hosszabb exponálási idővel javíthatunk a fényviszonyok érzékelésén, például sötétebb helyen a nagyobb exponálási idő előnyösebb. Ugyanakkor ezzel sajnos a képeken “csíkok” jelenhetnek meg, különösen mozgó elemek esetében. Az ISO értékek magasabbra állításával lerövidíthető az exponálási idő, és élesebb képek készíthetők. Kedvezőtlen fényviszonyok mellett magas ISO értékekre és hosszabb exponálási időre van szükség. Nem érdemes azonban mindig magas ISO értéket használni, hiszen ez zajosabb képet eredményezhet.

Kapcsoljuk be a rácsvonalakat, fotózzunk közelről ha lehet

A rácsvonalak segítenek megfelelően tartani a készüléket, amikor fókuszálunk valamire. Ezzel tökéletesen be lehet állítani a pozíciót, képeink ezáltal nem lesznek ferdék. Különösen akkor érdemes ezt használni, ha tájat, épületeket fotózunk. A látképektől eltekintve általában előnyösebb közelről fotózni okostelefonnal. A legjobb képeket ételekről, növényekről lehet készíteni közelebbről, hiszen a telefon szenzorai sokkal kisebbek mint egy nagyobb fényképezőgépé, ezáltal praktikusabbak is.