Most akkor a vízálló telefont használhatom víz alatt?

Sokak szerint használhatod. Van, akik szerint nem. Ennél kicsit azért komplexebb a válasz.

Vízálló csúcstelefon vagy strapatelefon?

A nagy gyártók “flagship” telefonjai manapság mind-mind vízálló telefonok. Fedetlen csatlakozókkal (erre még visszatérünk), általában ragasztva vannak.
A strapatelefon jellemző leginkább a feltörekvő kínai gyártók kiváltsága. Valamiért a legnagyobbak nem akarnak beszállni a strapatelefonok közé (kivéve ugye a CAT, de ez egy másik blogbejegyzést kíván). Ezért marad nekünk az Oukitel, Blackview, esetleg Elephone, plusz sok olyan gyártó, aminek a neve eszembe sem jut.

A lényeg: Akkor most úszhatok a 400ezres csúcstelefonommal vagy nem?

Mindenki eldöntheti maga, amennyire lehet a tényekre hagyatkozom, a következtetést meg az olvasó levonja.
A csúcsmobilok ragasztva vannak. Ez a ragasztó elöregszik. A telefon használatban van nyáron is a 40 fokban, futnak rajta hardverigényes játékok vagy egyéb appok (melegszik). A telefon hidegben is használatban van, például amikor télen a koripályán fotózunk vele vagy a téli tájat örökítjük meg, akár -10 fokban is. Ezek a környezeti tényezők mind-mind befolyásolják a ragasztót, ami tömít. A gyártók ezt természetes elhasználódásnak is szokták hívni, ami lehet akár 3-6 hónap is. ilyenkor a ragasztó kicsit nyúlhat, túrósodhat. Ekkor már nem tömít, nem véd semmit. A gyártók vízállónak értékesítik a készülékeket, tehát elvileg használhatóak vízben is (kivéve sós vízben, ez fontos ). Ettől függetlenül vízjelző indikátorok vannak a készülékekben, melyek ha elszíneződnek, akkor bizony “ismeretlen eredetű folyadék” jutott a készülékbe, és a garanciát megvonhatják (meg is fogják).

Pár mondatban említsük meg még a fedetlen csatlakozókat (jack, töltőport), melyeket egy időben a Sony tömítéssel ellátott fedőkkel próbált megoldani több-kevesebb sikerrel. Ezekből a csatlakozókból (főleg a töltőportból) ha nem szárad ki a víz, akkor hamar zárlatos lesz a készülék, esetleg meg is olvad a csatlakozó és tönkremegy a töltő is. Tehát figyeljünk a csatlakozókban ragadt vízre, mert ez is okozhatja a garancia megvonását. Arról nem is beszélve, hogy a réz csatlakozókban korróziót is elindíthat, ami a későbbiekben hibás töltést is eredményezhet.

És a strapatelefonok?

Mivel azok nagyrészt sok-sok csavarral vannak összerakva, külön tömítőgumival az első és hátsó burkolat között, az első időkben inkább javasolt víz alatt használni őket (ha más megoldás nincs, és feltétlen szükséges), figyelve a csatlakozófedelekre, hogy zárva legyenek azok. hosszútávon itt sem javasolt a használat főként a port takarók gyors kopása miatt. A garanciát úgysem esélyes kínában érvényesíteni…

Jó, akkor mit csináljak, ha telefonnal szeretnék víz alatt vagy simán a strandon fotózni biztonságosan?

A legbiztosabb módja a már kb. 3500-6000 Ft-tól elérhető vízálló tokok. Egyes modellekhez külön típushoz passzolót is lehet találni, akár 20-30.000 Ft-ért is. De már a 5000 Ft-os is jó szolgálatot tehet. Fontos először letesztelni, hogy valóban jól tömít-e a tok: Zsebkendővel kitömve víz alá kell meríteni pár percre. Ha a próbát kiállja, akkor használható. Pár alkalmanként vagy szezononként érdemes ismételni a tesztet a megfelelő biztonság érdekében.

Ha még nincs vízálló tokod, innen választhatsz:

Ha más vízálló tokot keresel, akkor nézd meg ezeket a találatokat!

Ha már beázott, akkor hozd el hozzánk a szemere utca 23 szám alatti telefon szervizünkbe, és amennyiben lehetséges, úgy megjavítjuk a telefonod, sőt vízálló tokot is tudunk adni hozzá!