Töltsd okosan telefonod!

Az okostelefonokat számtalan módon tudjuk védhetjük a külső hatásoktól. Ráadásul ma már szinte mindegyik telefon víz és porálló, kijelzőjüket pedig rendkívül strapabíró üveg védi. Sokan éppen ezért megfeledkeznek arról, hogy az akkumulátor is védelemre, odafigyelésre szorul, gyakran ugyanis a helytelen töltés az, ami tönkreteheti az akkumulátort, és ezáltal használhatatlanná téve a telefont.

Meddig van “jó egészségben” egy akkumulátor?

Egy akkumulátor alapvetően csak addig egészséges teljesen, ameddig egyáltalán nem használtuk. Az “egészsége” fokozatosan csökken ahogy használjuk, minden lemerülés, töltés után romlik az állapota. Sajnos ez elkerülhetetlen, egy idő után pedig sajnos azt vehetjük észre, hogy gyorsabban merül a telefon, persze általában pont akkor, amikor a leginkább szükség lenne rá.

Hogyan lehet meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát?

Az első használat során érdemes követni a gyártótól kapott útmutatást a töltésre vonatkozóan. Régen elvárás volt, hogy az akkumulátorok időközönként teljesen lemerüljenek, a mai modern lithium-ion típusok számára ez azonban rendkívül káros. Ezeknél lehetőleg ne engedjük, hogy a telefon töltöttsége 20% alá essen. Ezenkívül a töltéshez mindig azt vezetéket és töltőt használjuk, amit kaptunk a telefonhoz! Noha csábító lehet, hogy más töltőt használjunk, inkább ne kockáztassunk, hiszen ezek akár károsíthatják is a készüléket.

Figyeljünk a hőmérsékletre!

Az okostelefonok akkumulátorai különösen kényesek a magas hőmérsékletre, ezért törekedjünk arra, hogy sose hevüljenek túl. Ha a telefon túlforrósodott és nem működnek alkalmazások, vagy váratlanul leáll a telefon, vigyük hűvősebb, árnyékos helyre, és amennyiben lehet, távolítsuk el a hátlapot. Semmiképp se próbáljuk túlhevült állapotban tölteni a telefont! Természetesen nem csak a meleg, hanem a túl hideg is befolyásolhatja az akkumulátor teljesítményét.

Tárolás okosan

Ha valaha úgy adódna, hogy hosszabb ideig kell kikapcsolva tárolnunk a telefont, akkor próbáljuk meg 50%-os töltöttségen hagyni. Ha teljesen feltöltött állapotban tároljuk, akkor az élettartama csökkenhet jelentősen, ha pedig teljesen le van merülve, akkor az is előfordulhat, hogy teljesen használhatatlanná válik a készülék.

Akkumulátor csere

Még maximális gondoskodás ellenére is sajnos előbb utóbb tönkremegy az akkumulátor. Mielőtt azonban rohannánk új készüléket vásárolni, vegyük fontolóra az akkumulátor cseréjét! Ez a csere általában jóval olcsóbb és gyorsabb mint gondolnánk, és így egy vadonatúj akkumulátorra tehetünk szert, amit további 2-3 évig lehet majd gond nélkül használni.