Valóban vízállóak a “vízálló” telefonok?

Noha a legújabb csúcsmodellek szinte mindegyike vízálló, azonban meglepő módon előfordulhat, hogy ezek is beáznak. Hogyan fordulhat elő mindez? Blogposztunkban erre keressük a választ.

A mai telefonok többsége 1 méterrel a víz alatt fél óráig képes meghibásodás nélkül üzemelni, így elvileg nyugodtan készíthetünk fotókat a medencében is akár. Gyakran kiderül azonban miután elolvastuk azt a bizonyos apróbetűs részt, hogy valójában nincs garancia arra, hogyha víz éri a készüléket, akkor ugyanúgy fog működni. Sokszor még a legújabb vízállóként hirdetett Samsung, vagy Sony telefonok tulajdonosait sem kíméli a rejtélyes probléma.

Mi okozhatja, hogy a legjobb vízálló telefonoknál is előfordulhat beázás?

Természetesen sokan minden gond nélkül használják a vízálló telefonjukat a vízben, éppen ezért meglepő, ha egy ilyen csúcstelefon beázik. A vízállóságot azonban legtöbbször a telefon állapota is befolyásolja. A sokszor láthatatlan méretű repedések, törések mind azt eredményezhetik, hogy a telefonba nedvesség jut. Egyes típusoknál egy műanyag vízzáró dugó védi a telefont attól, hogy bejusson a víz, ez azonban könnyen megsérülhet, és a sok nyitogatástól egy idő előfordulhat, hogy nem zár megfelelően.

Jó hír azonban, hogy a beázott telefonokat sikeresen meg lehet javítani, általában rövid időn belül. Fontos, hogy ha megtörtént a baj, ne próbálkozzon házi praktikákkal, hanem azonnal hozza el hozzánk, hiszen minél tovább marad nedvesség a telefonban, annál jobban károsodhat a készülék.