Mi a különbség az LCD az AMOLED és a Super AMOLED kijelzők között?

Napjainkban egyre többször halljuk a különböző telefonok kijelzője kapcsán ezeket a kifejezéseket, azonban kevesen tudják, hogy pontosan mi a különbség köztük. Ön is nehezen igazodik el a kijelzővel kapcsolatos technológiák rövidítései között? Segítünk!

LCD kijelző

Az LCD a Liquid Crystal Display technológia rövidítése, amit alacsony költsége miatt előszeretettel használnak telefonjaikban a gyártók. Az LCD kijelzők másik nagy előnye, hogy erős napsütésben is jól láthatóak, mivel a teljes kijelző hátulról van megvilágítva, ugyanakkor hátránya, hogy a színeket kevésbé élethűen adja vissza. Az LCD kijelzők esetében beszélhetünk még TFT és IPS kijelzőkről is. Mindkettő az LCD továbbfejlesztett változata, azonban a legmodernebb közülük az IPS. Míg a TFT kijelzők jobb kontrasztot nyújtanak a hagyományos LCD-nél (sajnos magasabb energiafelhasználás mellett), addig az IPS az In-Plane Switching rövidítése, és a TFT kijelzőhöz képest jobb betekintési szöget, és még valósághűbb színeket nyújt.

AMOLED  

Az AMOLED az Active Matrix Organic Light-Emitting Diode rövidítése, ami meglehetősen bonyolultan hangzik, valójában azonban a TFT technológiához hasonló alapjaiban. Az OLED a vékonyrétegű technológia rövidítése, ami sokkal tisztábban jeleníti meg fekete és sötét színeket, ráadásul kevesebb energiát fogyaszt. Ugyanakkor a világosabb színekre ez sajnos már nem vonatkozik, és lényegesen több energia kell a megjelenítésükhöz, mint mondjuk az LCD kijelzőknél. Az AMOLED kijelzők emellett sokkal erőteljesebb kontrasztot biztosítanak, és nagyon gyors a képfrissítési arányuk is, hátrányuk azonban, hogy napfényben kevésbé jól látszódik a képük. Az AMOLED kijelzők további előnye, hogy jóval vékonyabbak az LCD kijelzőknél.

SUPER AMOLED

Ez a technológia a csúcskategóriás telefonoknál található meg legtöbbször, manapság azonban egyre több felső-közép kategóriás telefon is használ Super AMOLED kijelzőt. Az elnevezést a Samsung használta csúcskészülékeinél és az AMOLED továbbfejlesztett változatát jelenti. Óriási különbséget azonban ne várjunk az AMOLED és a Super AMOLED között, a leglényegesebb változás, hogy az érintés-érzékelő felületet a kijelzőbe integrálták, nem pedig egy extra rétegként került a kijelzőre.

Mit hoz a jövő?

A 4K-s kijelzők elterjedésével minden bizonnyal egyre több telefon esetében találkozunk majd ezzel a technológiával a telefonokban is. Emellett egy valóban forradalmi újítás, a holografikus kijelzők megjelenésére is lehet számítani a következő években.